Věci, které by váš pes neměl ochutnat v žádné galaxii

V minulém článku jsme psali o výběru vhodného plemene. Štěňátko je tedy už vybrané a vám nezbývá nic jiného, než se začít připravovat na jeho příchod.

V tomto článku se dozvíte, co rozhodně nepatří do psí misky, jaké rostliny jsou pro psy jedovaté a na které obyčejné věci si dát v domácnosti pozor. Cílem tohoto článku není nikoho vystrašit, ale pouze informovat o možných rizicích, která číhají v našich domácnostech. Vždy je lepší prevence, než řešení vzniklých problémů.

Photo by vadim kaipov on Unsplash 

 

Štěně, stejně jako každé mládě jiného živočišného druhu, rádo prozkoumává své okolí, zjišťuje, co k čemu slouží, jestli se s tím nedá hrát nebo to třeba sníst. Vzhledem k tomu, že štěně nejčastěji poznává věci tlamou, hrozí riziko pozření něčeho pro psy nevhodného. Z tohoto důvodu je důležité mít štěně zpočátku neustále na očích a vědět, co právě dělá.

 

1. Potraviny

Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

Velká část z nás nemá ráda upřený, psí pohled v případě, když my sami něco jíme, ale ruku na srdce, kolik z vás ten pohled vydrží a svému mazlíčkovi nedá ochutnat? Pokud právě tohle děláte nebo máte v úmyslu svému štěněti nějak „přilepšit“, musíte si uvědomit, že ne všechny potraviny, které máte v lednici a ve spíži, jsou vhodné i pro psy. Pozor si také dejte na to, aby vám v nestřeženém okamžiku nezmizelo jídlo z kuchyňské linky nebo ze stolu.

Zde uvádíme seznam jedovatých a nevhodných potravin. Popis, čím určité potraviny škodí a proč jimi psa nekrmit bude popsán ve speciálním článku, který na toto téma připravujeme.

A. Jedovaté

 = mohou i v malé míře způsobit zdravotní problémy, někdy dokonce i smrt štěněte.

  1. Alkohol
  2. Čokoláda
  3. Kofein
  4. Sůl
  5. Vařené kosti
  6. Xylitol (umělé sladidlo)

Photo by John Schnobrich on Unsplash

B. Nevhodné

= mohou způsobit vašemu štěněti různé zdravotní problémy, jako je například průjem, zvracení nebo bolesti, ovšem s největší pravděpodobností nezapříčiní jeho smrt. Stejně jako předchozí skupina, ani tyto potraviny by neměly být štěňatům přístupné.

  1. Avokádo
  2. Brambory
  3. Cibule
  4. Česnek
  5. Hroznové víno a rozinky
  6. Jedovaté houby
  7. Krmivo pro kočky
  8. Kynuté těsto
  9. Luštěniny
  10. Nezralé ovoce
  11. Mléčné výrobky
  12. Ořechy
  13. Dětské piškoty
  14. Skořice
  15. Smažená jídla
  16. Studená jídla

 

Photo by Jene Yeo on Unsplash

 

2. Rostliny

Každý má doma nějakou tu kytku, která zkrášluje naše bydlení. Věděli jste však, že některé z nich mohou být jedovaté a způsobit potíže jak lidem, tak zvířatům? Vzhledem k tomu, že na seznamu se objevují velice známé rostliny, lze předpokládat, že se některá z nich nachází i u vás doma nebo na zahradě. Pokud tomu tak je, nemusíte zoufat a kytku hned vyhazovat, pokud ji přesunete mimo dosah štěněte, nemusíte se ničeho bát. U rostlin umístěných na zahradě je nutné vytvořit nějakou bariéru, která zabrání konzumaci uvedených rostlin. Nejvíce své štěně budete chránit tím, že ho budete mít stále na očích a včas mu zabráníte ochutnat cokoliv toxického.

Aloe pravá (Aloe vera)

Tuto rostlinu není asi třeba více představovat. Skoro každý ji má doma a každý o ní již někdy slyšel, především díky jejímu využití ve farmaceutickém průmyslu. Domácí mazlíčci by k ní však neměli mít přístup, listy aloe jsou pro ně totiž toxické a způsobují zažívací problémy.

Photo by Thaismara Figueredo on Unsplash

Chřest (Asparagus)

Opět rostlina, kterou každý zná, ale konzumace jakékoliv části chřestu, může způsobit domácím mazlíčkům značné potíže, především zvracení, průjem a podráždění kůže. U chřestu je pro vašeho psa toxický celý řád chřestotvaré, do kterého se řadí také orchidej.

Pěnišník (Rhododendron)

Tato krásná rostlina, u nás známá spíše jako rododendron nebo azalka, zdobí mnohé zahrady, ale přitom je pro psy velice jedovatá. Toxická je celá rostlina a při pozření mají obsažené látky v rostlině vliv na činnost srdce.

Photo by Yoksel ???? Zok on Unsplash

Narcis (Narcissus)

Další velmi oblíbenou květinou, která může být pro vaše miláčky nebezpečná, je narcis. Toxická je především cibulka rostliny a způsobuje nevolnost, zvracení a průjem.

Photo by Mohammad Asadi on Unsplash

Šplhavice zlatá (Epipremmum aereum)

Velmi jedovatou rostlinou pro psy je šplhavice zlatá, která poté, co je zkonzumována, způsobuje otok tlamy a jazyka, otok horních cest dýchacích, dýchací potíže, slintání a zvracení. Toxické části jsou stonek a listy.

Photo by Waseem Khan on Unsplash

Tlustice vějčitá (Crassula ovata)

Tlustice patří mezi velmi oblíbené rostliny, jedná se o takzvané sukulentní rostliny a jsou velmi nenáročné na pěstování. Pokud ji váš pes pozře, může zvracet a zpomalí se mu srdeční tep, některé zdroje uvádějí také výskyt depresí. V případě tlustice je jedovatá celá rostlina.

Autor: Dominik Fous

Oleandr obecný (Nerium oleander)

Tento okrasný keř má toxické listy a větve. U jedince, který rostlinu zkonzumoval nastávají zažívací potíže a problémy se srdcem.

Photo by Anna Hliamshyna on Unsplash

Filodendron (Philodendron)

Rostlina způsobuje velkou tvorbu slin, otok jazyka, zvracení, potíže s dýcháním, polykáním a křeče. Toxická je celá rostlina.

Photo by Kelsey Knight on Unsplash

Sanseviéra (Sanceviera)

U nás známá spíše jako tchýnin jazyk, způsobuje nevolnost, zvracení a průjem. Stejně jako u předchozí rostliny je toxická celá.

Photo by Severin Candrian on Unsplash

Hyacint (Hyacinthus) a tulipán (Tulipa)

Velmi oblíbené rostliny především na zahradách mají pro psy jedovaté cibulky, které způsobují nevolnost, zvracení a průjem.

Photo by Raymond Hui on Unsplash

Břečťan (Hedera)

Břečťan se nachází na spoustě zahrad, ale také v parcích a podobně. Jedovatá je celá rostlina a při jejím pozření hrozí popálení a podráždění jazyka a tlamy, což způsobuje problémy s dýcháním a může skončit až udušením.

Photo by Rodion Kutsaev on Unsplash

Toulcovka (Spathiphyllium)

V domácnostech velmi oblíbená rostlina, známá také jako lopatkovec. Způsobuje slintání, zvracení, otok a bolest tlamy, otok horních cest dýchacích, dehydratace a také může způsobit selhání ledvin. Všechny tyto problémy mohou nastat po pozření jakékoli části rostliny.

Photo by David Clode on Unsplash

Vysoce jedovaté rostliny, které mohou způsobit až smrt jedince, jsou skočec obecný a sotorek obecný. U těchto rostlin jsou jedovatá semena a smrt může způsobit pozření jednoho jediného semene.

Další jedovaté rostliny jsou např. hvězdník, brambořík, difenbachie, lilie, cykas, kaládium, pryšeč, syngonium podophyllum, kulkas zamiolistý, diefenbachie, monstera, prvosenka, klívie, kroton pestrý, kornoutice a gloriosa, dále také buxus, denivku žlutou, brslen, nandina domácí a rajče jedlé. Na zahradě je velké množství různých rostlin, u kterých je nutné zjistit, zda představují pro psa nebezpečí.

Photo by Paweł Czerwiński on Unsplash

 3. Domácnost

Už jsme si řekli, čím naše miláčky nekrmit a na jaké rostliny si máme dát pozor. Teď je čas zaměřit se na domácnost obecně. Ujistěte se, že máte tyto věci náležitě zabezpečené a štěně se k nim nedostane.

  1. Elektrické kabely
  2. Šperky, náušnice
  3. Lepidla
  4. Modelovací barvy a hmoty
  5. Osvěžovače vzduchu, vůně, parfémy a deodoranty
  6. Vosky, svíčky a lampové oleje,
  7. Bělidla
  8. Dezinfekční přípravky
  9. Saponáty do myčky, prací prášky, mýdla, šampóny apod.
  10. Zubní pasty a ústní vody
  11. Barvy na vlasy
  12. Čistící prostředky na nábytek, podlahu, do koupelen, na WC, na okna a zrcadla, na grily
  13. Čističe odpadů
  14. Čistící a pečující prostředky na boty a oblečení
  15. Hnojiva a postřiky na rostliny
  16. Léky
  17. Tabák

Důležité je také zmínit, že v mnoha případech bude štěnětem poškozen i nějaký váš majetek. Štěně zkoumá opravdu vše, a tak se může stát, že se obětí stane například gauč, nohy od stolu, židle, prahy, dveře, lino, koberec nebo různé papíry. Proto je vhodné cenné věci před štěnětem chránit a ubírat jeho pozornost jiným směrem. Nikdo z nás určitě nechce, aby štěně rozkousalo nějaké důležité dokumenty nebo například bankovky.

Autor: Dominik Fous

4. Garáž a auto

Photo by Robert Laursoo on Unsplash

Ačkoliv nám přijde samozřejmé zabránit štěněti přístup k těmto věcem, uvádíme seznam, na co určitě nezapomenout.

  1. Nemrznoucí kapaliny
  2. Baterie
  3. Výfukové plyny
  4. Motorové oleje
  5. Benzín, nafta
  6. Ředidla, rozpouštědla a čističe na kov

Photo by RhondaK Native Florida Folk Artist on Unsplash

5. Zahrada

Přesuňme se z domácího prostředí na zahrady, které mohou také skýtat velká nebezpečí. Zde se již nebudeme věnovat květinám a rostlinám, ty jsou popsány výše.

  1. Odpuzovače hmyzu a mucholapky
  2. Insekticidy, rodenticidy, moluskocidy a fungicidy
  3. Barvy a ředidla
  4. Posypové soli a rozpouštěče ledu
  5. Bazénová chemie
  6. Hnojiva
  7. Podpalovače grilů a sirky
  8. Houby

Další nebezpečí pro zvídavá štěňata představují živočichové vyskytující se na zahradě. Zdravotní problémy mohou způsobit různé druhy obojživelníků nebo například ježek, ale pozor také na různé druhy hlodavců, popřípadě nějaká jiná zvířata nebo zdechliny. Velkou hrozbou jsou zmije, které jsou schopné v některých případech psa usmrtit.

Photo by Tadeusz Lakota on Unsplash

 Psovesmírné moudro nakonec:

„Život se psem se skládá z nekonečného sledování toho, co ten druhý žere.“ – zdroj: Facebook