TOP 10 nejchytřejších psů Sluneční soustavy

Každý majitel při koupi štěněte tajně doufá, že výcvik s jeho psem bude procházka růžovou zahradou, že bude stačit povel párkrát zopakovat a pes ho bude umět a udělá, co nám na očích uvidí. Rychlost, za kterou se váš pes naučí nový povel, závisí na mnoha faktorech, jako je například přístup a zkušenost člověka, který výcvik provádí, motivovanost psa, povaha jedince, ale také vlastnosti plemene.

 karsten-winegeart-aGDvtArehQ4-unsplash

Photo by Karsten Winegeart on Unsplash

Stanley Coren se ve své knize Inteligence psů zabýval pracovní inteligencí plemen. Pracovní inteligence je pouze jedna stránka psí inteligence a popisuje schopnost psa reagovat na lidské povely, za jak dlouho jim porozumí a jak spolehlivě jednotlivé povely plní. Coren plemena psů rozdělil do šesti různých kategorií.

V první kategorii plemen, na kterou se dnes zaměříme, nalezneme ta nejchytřejší plemena. Většina těchto plemen psů je z hlediska výcviku vhodná pro méně zkušené pejskaře. Výcvik psů z této kategorie je pod vedením zkušeného majitele poměrně rychlý a jednoduché povely jsou schopni se naučit během méně jak pěti opakování, zároveň povel splní při 95 % a to během jedné vteřiny. Nemůžeme se však na tuto skutečnost spoléhat, i mezi těmito plemeny se najdou jedinci, kteří budou během výcviku potřebovat více opakování, času a hlavně trpělivosti.

Možná že do této kategorie patří i váš čtyřnohý miláček.

 

10. Australský honácký pes

kenney-badboy-Yz4wYxFfbXc-unsplash

Photo by Kenney Badboy on Unsplash

Jak název tohoto plemene napovídá, jedná se o australské plemeno, které se využívalo a využívá k ochraně a nahánění stád. Australský honácky pes je velice inteligentní, bystrý, věrný a nebojácný pes. V současnosti je plemeno díky své rychlosti a pružnosti často využíváno v různých sportovních disciplínách.

 

9. Rotvajler

pope-moysuh-_lJHFKpWDAU-unsplash

Photo by Pope Moysuh on Unsplash

Jméno plemeno získalo podle německého města Rottweil, kde bylo údajně využíváno místními řezníky k hnaní dobytka. Rovněž se předpokládá a uvádí, že bylo velmi oblíbené u Římanů a jedná se tedy o velmi staré plemeno. Plemeno rotvajler by si měli pořizovat především lidé, kteří už mají nějaké zkušenosti s výcvikem psů, u nezkušených psovodů se může snadno stát že pes přeroste majiteli přes hlavu a stane se neovladatelným. Rotvajler se řadí mezi plemena psů, která jsou nejvíce oddána svým majitelům, dále jsou velmi učenlivý a inteligentní. Navzdory svému poměrně děsivému vzhledu, který u mnoha lidí vyvolává respekt, jde o velmi přátelské plemeno. V současné době se často využívá k hlídání objektů a domů, ale své využití najde také u policie a armády.

 

8. Papillon

anna-dudkova-3gXcAIEoprc-unsplash

Photo by Anna Dudkova on Unsplash

Název tohoto francouzského plemene je odvozen od jeho vzhledu, charakteristický znak papillona je tvar uší, který připomíná motýla (francouzsky „papillon“). Jde o plemeno velmi temperamentní, hravé a veselé. Mnoho jedinců tohoto plemene je také velice svérázných, někdy až tvrdohlavých. Dnes je plemeno chováno jako mazlíček a rodinný příslušník. Svou veselou a aktivní povahou je vhodné do rodin s dětmi.

 

7. Labradorský retrívr

shridhar-dixit-V16VUxKWW3U-unsplash

Photo by Shridhar Dixit on Unsplash

Země původu u labradorského retrívra není úplně jasně určená, nejčastěji se uvádí Kanada a Spojené království. V minulosti bylo plemeno velmi hojně využíváno k lovu, především k lovu vodního ptactva. Z tohoto důvodu je plemeno velmi spojováno s vodou, kterou přímo miluje. Předností labradorského retrívra je poslušnost, učenlivost, silné sebevědomí, aktivita a touha pomáhat ostatním. Z těchto vlastností je jasné, že se jedná o plemeno, které je vhodné pro začátečníky v chovu a výcviku psů. V dnešní době je plemeno často využíváno jako asistenční nebo vodící pes nebo například v canisterapii. Toto plemeno je rovněž vhodné do rodin s dětmi.

 

6. Sheltie

krisztian-tabori-6RuArbLtvLU-unsplash

Photo by Krisztian Tabori on Unsplash

 Plemeno pochází ze Shelandských ostrovů, kde bylo vyšlechtěno k nahánění stád, zejména ovcí. Sheltie je velmi společenské, temperamentní a inteligentní plemeno, které se v současné době často vyskytuje v rodinách s dětmi. Díky své minulosti se jedná o plemeno aktivní, rychlé, ale také odolné, ostražité a věrné.

 

5. Dobrman

laith-abushaar-pYHpRydqEHM-unsplash

Photo by Laith Abushaar on Unsplash

Německé plemeno, které svým vzhledem v mnoha lidech vyvolává přirozený respekt, který není vůbec nutný. Stejně jako u plemene rotvajler je důležité zmínit, že se jedná o plemeno psa, který je více vhodný pro zkušenější psovody. Jedná se o temperamentní, nebojácné, ostražité plemeno, které dokáže být také přátelské, spolehlivé a velice oddané své rodině. Dobrman je využíván jako výborný hlídač, ale také jako společenský člen v domácnosti.

 

4. Zlatý retrívr

helena-lopes-S3TPJCOIRoo-unsplash

Photo by Helena Lopes on Unsplash

Jedná se o jedno z nejvíce oblíbených plemen současnosti, a to hlavně díky své klidné povaze. Jde o plemeno velice inteligentní, trpělivé a společenské. Díky své povaze je velice vhodné do rodin s dětmi. V minulosti se plemeno využívalo především k lovu vodního ptactva, v současné době je jeho využití především jako vodící a asistenční pes. Využívá se také v canisterapii, ale rovněž v soutěžích poslušnosti nebo v dog dancingu.

 

3. Německý ovčák

katelyn-macmillan-bvMUtFN0mIE-unsplash

Photo by Katelyn MacMillan on Unsplash

Jak vyplívá z názvu jedná se o německé plemeno, které se v současné době řadí mezi nejvíce zastoupené plemeno na světe. Původně byl německý ovčák šlechtěn jako ovčácký pes, ale jeho vlastnosti a povaha ho nasměrovali úplně jiným směrem. Plemeno je vhodné pro lidi, kteří mají s výcvikem psů již nějaké zkušenosti. Jde o velmi všestranné plemeno, které využívá svoji inteligenci, sílu, pracovitost a poslušnost. Německý ovčák je nejvíce využívaný jako hlídací a služební pes, využívá se ale také v malé míře jako vodící nebo asistenční pes.

 

2. Pudl

IMG_0128

Autor: Dana Kuthanová photography

Původ plemene není přesně znám, ale dnes se jako země původu u pudlů uvádí Francie. Pudl patří mezi nejoblíbenější plemena 19. století, kde byl považován za velmi společenského psa. Vyšlechtěn byl pro lov vodního ptactva, původně se tedy jednalo o loveckého plemeno. Pro svou milou, hravou a přátelskou povahu jsou pudlové vhodní téměř ke každému. Plemeno je velmi učenlivé a z toho důvodu se často využívá jako atrakce v různých cirkusech. Díky své všestrannosti je vhodné jak k lidem, kteří svůj čas tráví různými aktivitami, tak ke starším lidem, kteří už chtějí více klidu. Pudl je díky své hypoalergenní srsti často vhodný také pro alergiky. V současné době se využívají k různým sportům, jako je agility nebo dog dancing.

 

1. Border kolie

brandon-sehl-m20WHqburXg-unsplash

Photo by Brandon Sehl on Unsplash

Plemeno původem ze Spojeného království bylo vyšlechtěno k nahánění stád ovcí. Vzhledem k účelu, ke kterému se šlechtilo se jedná o velmi temperamentní, rychlé, hbité, aktivní a pracovité plemeno. Border kolie jsou schopné naučit se velké množství různých povelů a triků. Plemeno je vhodné především k aktivním lidem, kteří tráví spoustu času venku a mohou tak border kolii zaměstnat. Díky své pracovitosti toto plemeno nesnáší nudu a samotu, nejraději by byla kdyby mohla pořád plnit nějaké povely. V současné době se využívá především ve sportovních disciplínách jako je například dog dancing a agility.

 

Na závěr se hodí napsat jedno známé psí moudro:

Nikdy si nepořídíme psa kterého chceme, ale vždy toho kterého potřebujeme.