TOP 10 nejrychlejších psů Sluneční soustavy

Když se řekne rychlost, velká část z nás si vybaví rychlá auta nebo motorky. Pokud se někdo více pohybuje ve sportovní sféře, napadne ho jméno Usain Bolt, když jste ajťák, tak vám na mysl přijde rychlost internetu nebo stahování. V případě, že padne slovo rychlost v psím světě, napadne vás chrt, bezpochyby nejrychlejší pes. Chrti jsou skupinou psů, která se dále dělí na samostatná plemena. V tomto článku vám představíme řadu z nich, protože se jedná o opravdu rychlá plemena a v našem žebříčku mají poloviční zastoupení.

Photo by Patrick Hendry on Unsplash

U většiny plemen vás vůbec nepřekvapí umístění v tomto žebříčku. Určitě budete zaskočeni, jaká plemena se zde objeví. Ať už jste tato plemena v žebříčku čekali nebo ne, jedno víme s jistotou, sprinterský závod s nimi opravdu nevyhrajete.

 

10. border kolie

Photo by Brandon Sehl on Unsplash

Plemeno původem ze Spojeného království bylo vyšlechtěno k nahánění ovčích stád. Vzhledem k účelu, ke kterému byla border kolie šlechtěna, se jedná o velmi temperamentní, rychlé, hbité, aktivní a pracovité plemeno, které je schopné dosáhnout rychlosti až 48 km/h. Plemeno je vhodné především k aktivním lidem, kteří tráví spoustu času venku a mohou tak border kolii zaměstnat. Díky své pracovitosti nesnáší nudu a samotu, nejraději by neustále plnila nějaké povely. V současné době se využívá především ve sportovních disciplínách, jako je například dog dancing a agility.

 

9. dobrman

Photo by Laith Abushaar on Unsplash

Mezi nejrychlejší plemena se řadí také dobrman, který dokáže běhat rychlostí 50 km/h. Toto německé plemeno je vhodné spíše pro zkušenější psovody. Jedná se o temperamentní, nebojácné, ostražité plemeno, které dokáže být také přátelské, spolehlivé a velice oddané své rodině. Dobrman je využíván jako výborný hlídač, ale také jako společenský člen v domácnosti.

 

8. jack russell teriér

Photo by Lars Millberg on Unsplash

I přes to, že se jedná o malé plemeno, skrývá v sobě nečekanou rychlost. Některé zdroje uvádí rychlost až 56 km/h, což se nám osobně zdá s ohledem na krátké nohy příliš, ale nalezli jsme ho v každém zdroji, ze kterého jsme čerpali. Jack russell teriér vznikl v Anglii koncem 19. století, za účelem lovu, především lišek. Vzrůst jack russell teriéra mu umožnil pronásledovat lišku i do nory, kde ji měl vyštvat svým vytrvalým štěkotem. Jde o hravé a přátelské plemeno, které bývá raději ve společnosti lidí než psů. Díky této vlastnosti může u jack russell teriéra nastat problém s chováním a komunikací s jinými psy. Z tohoto důvodu potřebuje jack russell teriér rozhodného majitele, který mu zajistí dostatečný pohyb a zaměstnanost, ale také zvládne jeho povahu. V současné době se plemeno využívá na různé psí sporty, jako je agility a podobně.

 

7. dalmatin

Photo by Tim Zänkert on Unsplash

Díky své atletické postavě se dalmatin řadí mezi jedny z nejrychlejších psů na naší planetě, toto plemeno je schopné dosáhnout rychlosti až 57 km/h. Jde o historicky velmi staré plemeno, nákresy psů podobných dalmatinům byly nalezeny již v egyptských hrobkách. V minulosti se využívali jako doprovod kočárů, kdy běželi po boku koní, z tohoto důvodu se dalmatinovi začalo přezdívat „kočárový pes“. V USA byl oblíbeným psem u hasičů, kde měl za úkol hlídat a také doprovázet hasičské vozy. Vzhledem k tomuto využití se dalmatin vyznačuje vysokou vytrvalostí a nevyčerpatelnou energií. Se svým majitelem si vytváří hluboké pouto a stává se z něj věrný čtyřnohý přítel, který se snadno cvičí. V současnosti se dalmatin chová spíše jako společník a rodinný příslušník.

 

6. barzoj

Photo by Karolina Wv on Unsplash

Prvním ze zástupců skupiny chrtů v našem žebříčku je plemeno barzoj, které běhá rychlostí až 59 km/h. Svou domovinu má barzoj v Rusku, kde se využíval především k lovu vlků. Lov v podání barzoje byl strategicky velmi propracovaný. Vlk byl vyhnán z lesa do otevřeného prostoru, kde byl dále držen až do příjezdu lovců. Co se týče povahy, je barzoj klidný, tolerantní, oddaný, ale díky své minulosti nedokáže odolat žádné kořisti v pohybu. Dnes se chová spíše doma jako člen rodiny.

 

5. whippet

 

Autor: Michal Mareš 

Rychlostí 60 km/h přiběhl na náš žebříček whippet. Toto střední plemeno, na kterém je možné spočítat každé žebro, pochází z Anglie, kde jej používali rolníci především k lovu krys, králíků a jiné drobné zvěře. Díky své postavě a rychlosti se také často využíval k psím závodům, a vysloužil si tak přezdívku „dostihový kůň chudých“. Whippet má přátelskou povahu, je velice aktivní a bezmezně zbožňuje svou rodinu. Zároveň je velmi vhodný k dětem, ke kterým se chová jako psí chůva. Díky své rychlosti a aktivitě se využívá při různých psích sportech, jako je například agility, flyball nebo coursing.

 

 

4. maďarský ohař

Photo by Dane Deaner on Unsplash

Jak napovídá název, jde o maďarské plemeno, které okolo vás dokáže proběhnout rychlostí 63 km/h. Pravděpodobně se jedná o potomka loveckých a maďarských psů. Jde o všestranné plemeno, které je výborným společníkem pro lovce. Oplývá spoustou energie, miluje pohyb, a proto je to vhodný společník např. pro běžce. Maďarský ohař má velmi dobré lovecké schopnosti, a to nejen na souši, ale také ve vodě. I přes to, že se jedná především o lovecké plemeno, je schopné mít skvělý vztah k ostatním zvířatům. Na drobná zvířata v domácnosti, jako jsou křečci, králíci a podobně, si musí postupně zvyknout, ale i tento problém se dá zvládnout díky inteligenci a snadnosti výcviku tohoto plemene.

 

3. afgánský chrt

Photo by Arve Kern on Unsplash

Top 3 nejrychlejší plemena už nejspíš nikoho nepřekvapí, jedná se totiž o zástupce skupiny chrtů. Na bronzové příčce je elegantní plemeno, běhající rychlostí až 64 km/h, afgánský chrt. Toto plemeno se řadí mezi jedno z nejstarších, zmínky o podobně vypadajícím plemeni byly nalezeny na sumerských hliněných tabulkách. Podle názvu je patrné, že plemeno vzniklo v oblasti dnešního Afgánistánu, kde bylo využíváno k lovu antilop, gazel a menších šelem. Do Evropy se afgánský chrt rozšířil koncem 19. století a díky svému vzhledu se rychle stal symbolem vysokého postavení. Povahu má afgánský chrt velice klidnou, a díky své minulosti je také velmi nezávislý a tvrdohlavý. To může způsobovat problémy při výcviku, kdy se projevuje především jeho tvrdohlavost. Je nutné mu zajistit velké množství pohybu, ale také je důležité si uvědomit, že se jedná o plemeno, které bylo využíváno pro lov. Tyto instinkty způsobují nepřekonatelnou touhu ulovit vše co se hýbe. Dnes se afgánský chrt chová především jako hrdý, domácí společník.

 

2. saluki

Photo by Artem Sapegin on Unsplash

Druhé místo v žebříčku si vyběhalo plemeno saluki s rychlostí až 68 km/h. Toto elegantní plemeno je vyobrazeno na nástěnných malbách z období 4 000 let př. n. l. na území dnešního Egypta. Díky své rychlosti byla saluka využívána pro lov drobných živočichů, jako jsou zajíci nebo lišky. Saluki je přizpůsobivé plemeno, které se chová podle toho, v jakém prostředí se nachází. Pokud je zrovna doma, jde o tiché plemeno, které si najde klidné místo, kde odpočívá. Naopak venku je velmi aktivní, miluje běh a je schopné lovit vše, co se pohne. Díky své povaze je velmi složité ji pustit z vodítka. Stejně tak je poměrně složitý výcvik, protože jde o plemeno, které má vlastní názor a hlavu. V současnosti je nejvíce využíván k psím dostihům a jako člen domácnosti.

 

1. greyhound

Photo by Dan on Unsplash

Plemeno známé také pod názvem anglický chrt je podle některých zdrojů schopné vyvinout rychlost neuvěřitelných 72 km/h. I přes to, že je možné toto plemeno najít pod názvem anglický chrt, není jeho zemí původu Anglie. Plemeno má původ v oblasti Středního východu a severní Afriky. V minulosti byl díky své rychlosti využívám k lovu drobné zvěře, a i proto si vysloužil velkou oblibu u anglické šlechty. Greyhound je přátelské, inteligentní plemeno, které se snaží vyhnout veškerým konfliktům a je oddaný své rodině. Vzhledem k tomu, že patří do skupiny chrtů, má také svou hlavu a je nezávislý. Dnes se využívá k psím dostihům, ale také na dogdancing nebo například coursing.

 

Tak jak to vidíte? Dáte si s některým plemenem našeho žebříčku závod?