Top 7 psů Sluneční soustavy s nejsilnějším skusem

Obecně by se dalo říct, že velikost psa odpovídá síle jeho kousnutí. Nejznámější druh psího skusu je nůžkový a klešťový. Sílu stisku může ovlivnit tvar lebky, čelisti i zmíněný typ skusu.

Člověk má stisk okolo 60 kg, což ve srovnání se zvířaty není nic moc, a co se týče lidských kostí třeba na ruce, vydrží sílu okolo 100 kg, pak se lámou.

Mezi zvířaty se za nejsilnější tlamu považuje krokodýl nilský. Jeho svaly v čelistech jsou ale specifické, jen k zavření tlamy musí vyvinout značnou sílu.

Photo by Dustin Bowdige on Unsplash

 

Tak se pojďme podívat na ty psí čelisti, které bychom nechtěli naštvat:

 

7. Boxer, Dobrman, Pitbull – Síla jejich stisku je cca 100–107 kg.

6. Německý ovčák, Belgický ovčák Malinois – Tuto příčku zaujímají obecně plemena ovčáků. Např. Holandský ovčák má stisk okolo 107 kg, Maliois okolo 135 kg a Němečtí ovčáci v rozpětí mezi 108–358 kg.

5. Americký bulldog – U buldoků je síla kousnutí okolo 138 kg.

4. Leonberger, Rotvajler – Síla stisku je v rozmezí cca 149–156 kg.

3. Bordeauxská doga, Anglický mastif, Argentinská doga, Kanárská doga – Uvádí se síla stisku cca 200 kg.

2. Bandog, Cane Corso, Tosa Inu – Síla stisku zubů těchto plemen je okolo 252 kg.

1. Turecký kangal – jedná se o plemeno anatolských pasteveckých psů, jejichž stisk je v rozmezí 158–323 kg. (Stisk je až 3X silnější než stisk např. Dobrmana).

 

Sice jsou to psi s obrovskou silou v čelistech, ale to neznamená, že by to nemohli být milující mazlíčci. Obrovskou tlamou dokážou projevit i lásku. Samozřejmě u všech psů je důležitá výchova a výcvik, a to zejména u těchto velikánů.

 

U většiny plemen vás umístění zřejmě nepřekvapí, a pokud máte jiné osobní zkušenosti, tak to vám upřímně nezávidíme. Ono i kousnutí od šestikilového Jack Russella teriéra bude v tu chvíli na vrcholu žebříčku.

 

Psovesmírná moudra na závěr:

"Pes, který štěká nekouše." ... ale věřte tomu :-) 

"Čím menší pes tím více kouše." – František Vymazal

"Nejoddanější přátelé jsou jako psi. Nakonec vás kousnou, když jim budete pořád ubližovat." – Tristan Bernard.