Zakázané potraviny aneb co nepatří do psí tlamičky

V minulém článku „Potraviny, které by váš pes neměl ochutnat v žádné galaxii“ jsme nakousli téma potravin, které jsou pro naše čtyřnohé miláčky škodlivé nebo jedovaté. V tomto článku je cílem téma dokousat a seznámit vás s tím, jak tyto potraviny psům škodí. Některé z uvedených potravin nejsou přímo jedovaté, ale mohou způsobit různé alergické reakce.

Photo by Tatiana Rodriguez on Unsplash

 

První skupinou jsou jedovaté potraviny, které mohou ohrozit psa na životě. Z tohoto důvodu je nutné dbát na to, aby se k nim pes nedostal.
Čokoláda

Čokoláda je škodlivá především díky složce teobromin. Tato látka zůstává v těle psů přibližně 18 hodin. Škodlivost nezávisí jen na zkonzumovaném množství, ale také na velikosti, věku a metabolismu psa. Smrtelná dávka se uvádí 300 mg na 1 kilogram váhy psa, přičemž v hořké čokoládě je na 100 g čokolády 500 mg teobrominu. Psa vážícího 10 kg může zabít 500–600 g čokolády mléčné a pouhých 90 g čokolády na vaření, která obsahuje více kakaa. Stejně jako čokoláda je škodlivé i samotné kakao.

Teobromin u psů způsobuje žaludeční potíže, neklid, zvýšenou aktivitu, citlivost na dotek, dýchací a srdeční potíže, třes a ztrátu kontroly nad svalstvem, především končetin. Pokud není psovi včas poskytnuta náležitá péče, upadá do kóma a umírá.

První pomoc při pozření čokolády je vyvolání zvracení, pokud již od konzumace uběhla delší doba, okolo 4 hodin, podejte psovi aktivní živočišné uhlí ve formě tablet (1–2 g/kg živé hmotnosti). Poté psovi podejte projímadlo, jež není na bázi oleje.

Vedle teobrominu obsahuje čokoláda také pro psy škodlivý kofein a tuk negativně ovlivňující funkci slinivky.

Xylitol

I když vám možná název moc nenapoví, jedná se o sladidlo hojně využívané v mnoha sladkostech, ale také se přidává do těst pro výrobu různých dobrot, jako jsou např. koblihy, koláče apod. Nalézt ho můžeme také ve žvýkačkách nebo v zubní pastě. Různé zdroje uvádí, že se jedná o přirozený cukerný alkohol, který se vyskytuje v ovoci a zelenině. Oproti různým sladkostem, kde je xylitol záměrně přidáván, je množství v ovoci a zelenině výrazně nižší a nehrozí tak velké nebezpečí otravy.

Při vyšší konzumaci xylitolu je stimulována slinivka a ta začíná vytvářet velké množství inzulinu. Ten následně odbourává krevní cukr a u postiženého jedince dochází k příznakům slabosti, špatné koordinaci a v některých případech také ke křečím.

Xylitol má zároveň špatný vliv na funkci jater.

Kofein

Photo by John Schnobrich on Unsplash

Pro většinu z nás ranní povinnost, pro některé vyloženě droga, ale pro psy je to látka, která může ve vážných případech způsobit smrt. Kofein na psy působí podobně jako na lidi, způsobuje u nich hyperaktivitu a může se objevit nekontrolovatelný třes.

Díky tomu, že jsou psi na kofein výrazně citlivější než lidé, dochází u nich k negativnímu vlivu na nervový a srdeční systém. U psů se objevuje zvracení, neklid, zvyšuje se srdeční a dechová frekvence. Dále může docházet ke svalovému třesu, křečím, mohou fialovět sliznice a změněná srdeční činnost může vyvolat arytmii a následně smrt.

Ta nastává důsledkem vyčerpání z křečí vedoucí až k selhání oběhové soustavy. Smrtelná dávka je 100–200 mg na kilogram živé váhy.

Vařené kosti

Konzumace kostí je pro psy přirozenou záležitostí. Ovšem pouze kostí syrových, nikoli vařených. Vařením se mění struktura kostí a tím se také mění způsob, jak se chovají, když je pes rozkouše. Vařené kosti, především kuřecí, se během konzumace štěpí na malé části, které mohou psovi poškodit trávicí orgány. Zároveň jsou vařené kosti pro psy velmi špatně stravitelné a mohou způsobit ucpání střev či žaludku, což si mnohdy žádá operativní řešení.

Syrové kosti jsou příjemným zpestřením psí stravy, ovšem je nutné postupně na ně psa navyknout. Psi střední velikosti nemají problém s kuřecím skeletem, kuřecími stehny, křídly či vepřovými žebry. Oblíbené jsou i kuřecí nebo krůtí krky. Nezapomeňte však na to, že pes by měl syrové kosti konzumovat vždy pod dozorem.

Sůl

Sůl je typickým příkladem rčení všeho moc škodí. Pokud se podává ve správné míře, zlepšuje trávení a poskytuje psům důležité minerály. Pokud ovšem pes dostává často velmi slaná jídla, dochází u něj k tloustnutí a ke zhoršení metabolismu. Problémem je, že slané jídlo je pro psy lákavější a ti pak nevědí, kdy přestat. Pro psa může být smrtelná dávka kolem 4 g/1kg hmotnosti psa.

Alkohol

Není třeba vést rozsáhlé debaty o tom, že je alkohol škodlivý pro lidi, co potom pro psy, kteří jsou ještě citlivější. Alkohol obsahuje ethanol, který je toxický a napadá centrální nervovou soustavu. Navíc psí ledviny nedokážou účinně tyto látky zpracovávat, což může způsobovat velkou řadu zdravotních potíží. Ethanol se rychle vstřebává a je důležité vyhledat včas veterináře, který zahájí léčbu podáním příslušných léků a tekutin.

Zajímavostí je, že psi většinou nemají rádi pach alkoholu a k opilcům se chovají ostražitě.

Vepřové maso a divočina

Samozřejmě vám nechceme namlouvat, že tento druh masa ohrožuje vaše mazlíčky na životě. Problém je však v tom, že prasata, ať už divoká nebo domácí, jsou přirozenými hostiteli Aujeszkyho choroby. U kupovaného vepřového masa by neměl nastat problém, protože chov prasat v ČR je Aujeszkyho choroby prostý.

Problémy mohou nastat spíše u divoce žijících zvířat. Nejčastěji se choroba vyskytuje u divokých prasat, ale jsou také případy, kdy byla nalezena například v mase z muflona.

Symptomy choroby se podobají vzteklině a infikované zvíře umírá během 2 dnů.

 

Další skupinou jsou potraviny pro psy nevhodné. Pozření potravin z této skupiny by váš pes měl přežít, ale mohou se u něj vyskytnout vážné zdravotní komplikace. Už jenom proto je vhodné tyto potraviny uhlídat před všetečnými psími čumáky.
Houby

Photo by Florian van Duyn on Unsplash

Houby se dělí na jedlé, nejedlé a jedovaté. Existují druhy, které jsou pro psy vhodné, jiné způsobují závažné zdravotní komplikace už po požití malého množství toxické odrůdy. Nejčastějšími příznaky při otravě houbami jsou zvracení, průjem, nadýmání, křeče, slinění, letargie, selhání jater, záchvaty až smrt. Uvádí se, že houby prodávané v obchodě s potravinami jsou považovány za netoxické pro lidi i pro psy, ale houby tzv. divoké (nacházející se např. v trávě) mohou být pro psy velmi toxické a dokonce mohou způsobit až smrt. Pokud si nejste jistí, které houby psi bez obav můžou, raději se jim vyhněte úplně. Pokud dojde k požití hub psem, sledujte, zda se neobjeví nějaké potíže a vyhledejte odbornou pomoc. Doporučuje se vyvolat zvracení, podat určené množství černého uhlí, případně vhodné projímadlo.

Studené jídlo z lednice

Vyvarujte se tomu, že vyndáte jídlo z lednice a hned ho budete psovi servírovat. Studená jídla, stejně jako jídla příliš horká, mohou způsobovat poškození trávicího ústrojí a průjmy. Ideální je podávat jídlo o pokojové teplotě.

 

Poslední skupinou, o které bychom se rádi zmínili, jsou méně vhodné potraviny pro psy. Do této kategorie se řadí potraviny těžko stravitelné, možné alergeny apod.  
Hroznové víno a rozinky

Každý pejskař už určitě slyšel o tom, že hroznové víno je pro psy jedovaté. Zase až tak hrozné to však s hroznovým vínem není. Hlavním problémem je to, že někteří psi mohou být na hroznové víno alergičtí a tím může docházet k různým zdravotním komplikacím. Otázkou je, zda chcete pro pár kuliček, které svému psovi hodíte, riskovat jeho zdraví.

Dalším problémem může být selhání ledvin. To se ale vyskytuje pouze u velmi citlivých psů a při konzumaci velkého množství.

Avokádo

Avokádo obsahuje velké množství vitamínů a zdravých tuků, a tak by se mohlo zdát, že se jedná o velmi vhodný doplněk stravy psů. Problémem je však látka persin, kterou avokádo obsahuje. Tato látka může poškodit srdce, plíce a další tkáně. K tomuto jevu však dochází zřídka, protože je nutné, aby váš pes tuto látku přijímal ve velkém množství.

Otrava se projevuje zvracením, dýchacími potíži, zvětšeným břichem a hromaděním tekutiny v hrudníku.

Nezralé ovoce

Díky obsahu dráždivých kyselin způsobuje nezralé ovoce zažívací potíže. Naopak ovoce zralé je vhodným doplňkem stravy a navíc psům velmi chutná.

Česnek a cibule

Obě potraviny obsahují sirné sloučeniny, které mají negativní vliv na hemoglobin obsažený v červených krvinkách. Na hemoglobin se váže kyslík a je tak dopravován do všech tkání po těle.

Otrava se projevuje po několika dnech bolestí břicha, průjmem, zrychleným dýcháním, dušností, únavou a apatií. Vlivem špatného zásobování těla kyslíkem může dojít v ojedinělých případech k úmrtí psa.

Ořechy

Photo by Marcos Paulo Prado on Unsplash

Na ořechy je velká spousta psů alergická. Pokud se alergie projeví, pes má potíže s koordinací, zvrací, má třesy a zvýšenou teplotu. Alergická reakce většinou nebývá smrtelná, ale u psů, kteří mají nějakou vadu srdce, mohou nastat velice vážné zdravotní komplikace.

Problémem u konzumace ořechů je také vysoký obsah tuku. Při pozření většího množství může u psa nastat třes svalů, slabost, zvracení nebo průjem.

Některé zdroje uvádějí makadamové ořechy jako potravinu pro psy jedovatou.

Brambory

Jedná se především o syrové brambory, které obsahují alkaloid solanin. Tento alkaloid se z brambor vylučuje při vaření a zůstává ve vodě. Psům by neměly být často podávány ani brambory vařené. Kvůli horšímu trávení mohou způsobovat střevní potíže.

Krmivo pro kočky

I když psům kočičí krmení chutná, především díky více upravené vůni, není vhodné ho psům podávat z důvodu vyššího podílu proteinu. Vysoké dávky proteinu mohou vyvolat trvalé zažívací potíže.

Dětské piškoty

Mezi pejskaři jsou dětské piškoty hojně používaná odměna. Je však důležité si uvědomit, jaké piškoty vlastně krmíme. Většinou to bývají piškoty určené pro lidi s vysokým obsahem cukru a nejsou tedy pro psy vhodné. Vhodnější alternativou jsou piškoty vyráběné přímo pro psy, které mají upravené složení.

Vejce

Syrový bílek obsahuje látku avidin, která zabraňuje využití vitamínu H. Pokud váš pes dostane syrové vejce jednou týdně, nemusíte propadat panice, i tak je však vhodnější bílek povařit, a to i z důvodu lepší stravitelnosti. Žloutek je možné psům podávat jak v syrové, tak ve vařené formě.

Smažená a mastná jídla

O škodlivosti těchto potravin není třeba dlouze diskutovat. Jsou škodlivá pro nás lidi a jsou také škodlivá pro naše psy. Ti jsou ovšem více citlivější a může u nich nastat nevolnost nebo průjem. Častá konzumace takto upravených pokrmů vede k obezitě a k dalším zdravotním problémům.

Mléčné výrobky

U psů se s věkem ztrácí schopnost trávit laktózu, a proto mohou mléčné výrobky v jídelníčku psa vyvolat řadu problémů. Nejčastěji se setkáme se zvracením, průjmem a nevolností.

 

Photo by steven lim on Unsplash

Potravin, které mohou vyvolat psům různé potíže je velké množství, to však neznamená, že psí jídelníček nemůže být pestrý. Pokud krmíte kvalitní granule, měl by mít váš pes v misce vše, co potřebuje. Pokud krmíte syrovou stravu (BARF) je důležité psovi dodat všechny potřebné látky, minerály a vitamíny. To znamená, že musíte nad sestavením stravy o něco více přemýšlet, ale můžete si být jistí, že pejsek vaše kulinářské snažení ocení a bude se těšit, co ve své misce najde, ať už to bude kuřecí krk, paprika nebo třeba kus králíka.

 

Psovesmírné moudro na závěr:

I když kolikrát tak vypadají a chovají se tak, psi nejsou kompostem a kontejnerem na nedojedené zbytky. Zaslouží si pestré a kvalitní jídlo stejně jako my lidé, tak na to příště u přípravy psího oběda, snídaně nebo večeře myslete.