Výběr psího parťáka, který vám obrátí naruby celý vesmír

Na začátek tohoto článku je důležité napsat, že nejsme žádní experti na výběr psů, pouze sepisujeme svoje prozatímní zkušenosti a názory. Zároveň se nechceme bavit o problematice papírových a bezpapírových psů, vzhledem k tomu, že náš kolektiv nepodporuje prodej a množení bezpapírových psů. Dále považujeme za nutné zmínit, že nákup psa není nákup rohlíku, jedná se o živou bytost, která ve vaší domácnosti stráví celý svůj život. Vámi pořízený pes vstupuje do vašeho života na určitou část, kdežto vy jemu na celý život. Koupě štěněte je složitý proces, nefunguje to tak, že se dnes rozhodnete a zítra máte štěně doma. Často se stává, že při výběru štěněte není ještě ani nakrytá fena, to znamená, že na štěně můžete čekat půl roku, ale také rok a déle.

Photo by Jametlene Reskp on Unsplash

Výběr psa je velice významné rozhodnutí, které ovlivní vaše veškeré každodenní aktivity, volný čas a celkově život na několik let. Proto je důležité výběr pečlivě zhodnotit, abyste v budoucnu netrpěli ani vy, ani váš pes. Nejdůležitější ve výběru psa je výběr vhodného plemene pro vás. Je potřeba promyslet k čemu psa chcete, jaké s ním budete dělat aktivity a především, zda se vámi vybrané plemeno hodí k vašemu životnímu stylu. Pokud chcete psa například na hlídání pozemku nebo objektu, vyberte si plemeno, u kterého si každý nevítaný host rozmyslí, zda přeleze plot. Pro tyto účely bude ideální například německý ovčák, rotvajler nebo třeba dobrman, a ne pražský krysařík, jorkšírský teriér nebo afgánský chrt, kteří spíše ocení teplo domova. Pokud nejste příliš aktivní, pracujete dlouho do večera a volný čas trávíte často doma na gauči, je pro vás vhodnějším plemenem například anglický buldok namísto border kolie.

Jakmile si vyberete vhodné plemeno pro váš životní styl, posouváte se na další krok, a tím je nastudování plemene a komunikace s chovatelskými stanicemi a kluby. Před pořízením štěněte je ideální získat co nejvíce informací, rad a postřehů od chovatelů vámi vybraného plemene. Každé plemeno má svůj klub, kde se shromažďují chovatelé plemene, dále je možné zde najít například poradce chovu, kteří vám mohou dát mnoho užitečných rad. Kontaktováním více chovatelských stanic si rozšíříte obzory, získáte více názorů a odpovědí na své dotazy.

Photo by Mehran Samani on Unsplash

U nákupu štěněte je také nutné zhodnotit finanční situaci, a to nejen z pohledu pořizovací ceny psa. Je potřeba si uvědomit, co vše se musí ke štěňátku koupit. Většina lidí chce dopřát svému novému parťákovi pohodlí a komfort, to znamená nákup pelíšku a různých hraček. Dále jsou na seznamu věci, které jsou nutností, jako například obojek, vodítko, misky a jídlo. Do kategorie financí je vhodné zahrnout i výcvik, na ten je často potřeba koupit různé vybavení, ale především velkou hromadu pamlsků, aby bylo čím odměňovat a motivovat štěňátko. Nesmíme zapomenout na veterinární výdaje, které zahrnují různá očkování, ale také drobné či větší zákroky. Bohužel nikdy nevíte, co se může stát.

Pokud již máte za sebou výběr plemene a chovatelské stanice, nezbývá nic jiného, než se vydat do chovatelské stanice a podívat se na vrh, ze kterého si později odvezete štěně. Štěňátka odchází do nových domovů obvykle nejdříve v 8 týdnech, někdy dokonce až v 10 či 12 týdnech. S výběrem štěněte vám jistě pomůže chovatel. Řekněte mu, k čemu psa chcete, jaký je váš běžný den a on už vám na základě svých zkušeností vybere vhodného jedince. Pokud je výběr jedince na vás, je opět důležité řídit se stejným pravidlem jako při výběru plemene. V případě, že chcete klidného psa, je vhodné vybrat si spíše klidnější štěně, a ne toho největší draka a raubíře ze všech sourozenců. Naopak pokud hledáte spíše aktivnějšího jedince, je pro vás právě takto aktivní štěně to pravé.

Na závěr je důležité napsat, co už zde jednou napsáno bylo, a to, že nákup psa je závazek na několik let. Průměrný psí život trvá cca 12 let, ale najdou se jedinci, kteří se dožijí 16 a více let. Pro vás, jako pro majitele, je po celou dobu naprostou prioritou psovi dopřávat šťastný a spokojený život, nezapomeňte, že vy jste pro něj celý vesmír!

A psovesmírné moudro nakonec. Pokud si z nějakého důvodu nechcete pořídit papírového psa, udělejte dobrý skutek a vezměte si psa z útulku. Tato volba ušetří útulku řadu starostí, nebudete podporovat množení bezpapírových psů, ale hlavně uděláte z jednoho smutného psa toho šťastného.