TOP 10 nejtěžších psů Sluneční soustavy

Drtivá většina z nás si občas stoupne na váhu, abychom se ujistili, zda jde naše váha dolů, nahoru nebo zůstává stále stejná. Právě na téma váhy se dnes zaměříme v našem článku, ovšem nebude to váha naše ani vaše, nýbrž nejtěžších psích plemen. Uvědomujeme si, že psům o nějaké křivky nebo štíhlou linii nejde, ale pojďte si s námi pro zajímavost projít ta nejtěžší plemena na světě. Vzhledem k jejich velikosti budí tato plemena přirozený respekt a jsou často využívána k hlídání majetku nebo stád. Jak se ale můžete v článku přesvědčit, ne vždy znamená, že velký pes je agresivní pes. Pokud si získáte duši a lásku dále zmíněných plemen, více než pokousání vám spíše hrozí udušení při tom, jak vám svoji lásku budou projevovat. Stejně jako u většiny zvířat i u psů dosahuje větší hmotnosti pes – samec, tudíž váhové rozpětí v našem článku je od nejnižší uváděné váhy fenky po největší váhu psa, čerpali jsme ze zdrojů Českomoravské kynologické unie.

Photo by Chris Benson on Unsplash

  

10. Kuvasz

Photo by Daniel Tuttle on Unsplash

Váha plemene kuvasz se pohybuje mezi 37–62 kg. Toto velké chlupaté a přátelsky vypadající plemeno má silné ochranářské instinkty, které byly využívány v minulosti a toto využití přetrvalo do dneška. V 15. století byli tito psi využíváni pro lov medvědů, vlků, ale také jako strážci pozemků a hospodářských zvířat. Původem maďarské plemeno, zažilo těžké období během druhé světové války, kdy spousta kuvaszů zahynula při ochraně svého majitele, ale také pro nedostatek potravy v této době. Jedná se o inteligentní, oddané a poslušné plemeno, které je schopné za svého pána položit i život. Výcvik tohoto plemene je vhodný pro zkušenější psovody, kteří mají pro výcvik psů již cit. Nesprávnou výchovou a výcvikem kuvasze je možné způsobit agresivitu jedince.

 

9. Anatolský pastevecký pes

 

photo: Mary Bloom

Váhové rozpětí anatolského pasteveckého psa je 40–65 kg. Zmínky o podobném plemeni se zachovaly z dob 6 000 let př. n. l. Plemeno bylo primárně vyšlechtěno k ochraně a hlídání stád. Strach nemají v povaze a jsou schopni bránit se šakalům, vlkům, medvědům, ale dokonce také lvům. Anatolský pastevecký pes je plemeno odvážné a nezávislé, vhodné především pro zkušené chovatele. Přátelský většinou bývá pouze ke své rodině, k ostatním lidem je velmi odměřený. Je nutné také dávat pozor v přítomnosti dětí, kdy si může hry vyložit jako ohrožení a začít tak chránit „své“ dítě před ostatními dětmi. Toto plemeno je vhodné na farmy, kde se nejčastěji využívá k hlídání objektů a stád.

 

8. Neapolský mastin

 

photo:Mastiff club

S váhou 50–70 kg není divu, že se neapolský mastin v minulosti využíval jako válečný pes. Pro tento úkol byl vhodný z důvodu své velikosti, posunutému prahu bolesti a také volné kůži, která ho chránila. Svou rodinu velmi respektuje, ale vždy si v rodině vybere jednoho člena, kterého považuje za svého pána. S ním pak tráví většinu svého času a odloučení od něj velmi špatně snáší. V případě potřeby neváhá svoji rodinu chránit. Díky své velikosti a oddanosti je dnes využíván jako hlídač, ale také si ho lidé pořizují jako rodinného příslušníka.

 

7. Bandog

Autor: BANDOG CZ Statečné srdce

I přes to, že toto plemeno není moc známé a doposud nebylo uznáno Mezinárodní kynologickou federací (FCI), se svojí hmotností 45–75 kg do našeho seznamu určitě patří. Z historického hlediska se jedná o mladé plemeno, které bylo vyšlechtěno v období 50. let 20. století v Americe. Povahově a vzhledově podobní psi byli v minulosti využíváni jako váleční psi nebo bojovali v arénách. Bandog je povahou sebevědomý, vyrovnaný a částečně i dominantní pes. Navzdory svému vzhledu, který budí respekt, se jedná o plemeno přátelské, které je také oddáno svému pánovi a jeho rodině. V současné době se využívá rovněž k hlídání objektů.

 

6. Tibetská doga

 

Photo: iStock

První historicky prokazatelné záznamy u tohoto 45–75 kg těžkého plemene pochází z 19. století, ale můžeme si být jisti tím, že tibetská doga existovala již dříve. V minulosti byla využívána k ochraně stád, budhistických chrámů, obydlí, ale dokonce celých vesnic. Jde o plemeno velmi inteligentní, věrné, milující, nezávislé a také tvrdohlavé (když si vezme něco do hlavy, je těžké ji přesvědčit o opaku). Díky svým hlídacím instinktům, je velice odtažitá od cizích lidí a neustále si hlídá své okolí.

 

5. Kavkazský pastevecký pes

photo:WiKi

 

Podobnou váhu, jako dvě předchozí plemena má také kavkazský pastevecký pes, a to 50–75 kg. Jedná se o staré plemeno, o kterém existují zmínky již 600 let. Ve své domovině byl využíván pro ochranu stád, převážně ovcí, zajímavostí je, že využití nalezl také u armády, kde hlídal hranice. Velmi typickým povahovým znakem je nedůvěra k cizím lidem, dále je plemeno sebevědomé a dominantní. Díky těmto vlastnostem není vhodné pro každého chovatele. Pokud je jedinec špatně vychován, může se u něj projevit agresivita, pokud je však vychován a vycvičen správně, jedná se o velmi milující plemeno, které nedá dopustit na svoji rodinu. V současné době je stále využíván k hlídání stád, ale také objektů a domů.

 

4. Leonberger

 

photo: leonberg.cz

Těsně za pomyslným stupněm vítězů se umístil leonberger, který má rozmezí hmotnosti 40–80 kg. Vznik plemene se datuje na konec 19. století, díky svému vzhledu podobnému lvovi se rychle šířil především ve vyšších společenských kruzích. Na rozdíl od ostatních plemen v našem žebříčku, byl leonberger především společenské plemeno. Tento mohutný pes se může chlubit klidnou a vyrovnanou povahou, dále je velmi inteligentní, živý a vyrovnaný. I přesto, že se jedná o velmi klidné plemeno v případě potřeby neváhá využít svou velikost a sílu. Leonberger nachází uplatnění především jako společenský pes, ale také jako hlídač a v Kanadě je využíván pro vodní záchranné složky jako pracovní pes.

 

3. Německá doga

 

photo: wikipedia

I když má německá doga oproti předchozím plemenům relativně štíhlou postavu, díky své velikosti váží úctyhodných 55–90 kg. Historické zmínky o podobně vypadajících psech byly nalezeny v Egyptě a pochází z doby 3000 let př. n. l. Pro svou velikost a sílu se doga často využívala jako válečný nebo lovecký pes. Název německá si vysloužila především díky velké oblibě u německé šlechty v 16. a 17. století. Navzdory své velikosti a vzhledu je německá doga velmi klidná a milá, ale není doporučována do rodin s dětmi i přesto, že s nimi dobře vychází. Svoji přátelskou povahu má i vůči cizím lidem, ovšem pouze v případě, že jsou lidé přátelští k ní. Výcvik německé dogy bývá snadný a dnes se jedná především o společenského psa, ale může být využita také jako hlídač.

 

2. Svatobernardský pes

Photo by Alex Motoc on Unsplash

Pes se soudkem okolo krku. Přesně tak si velká spousta z nás představí bernardýna. Tento laskavý, vyrovnaný a velmi klidný pes váží 50–91 kg a právem tak patří na přední pozice našeho žebříčku. Původem švýcarské plemeno se na území své domoviny pravděpodobně dostalo již na přelomu našeho letopočtu s římskou armádou, která tyto psy využívala k přepravě nákladů, ale první zmínka o bernardýnech se datuje ke konci 17. století, v klášteře Sv. Bernarda, kde pomáhali zachraňovat ztracené poutníky. S lidmi a ostatními zvířaty mají díky své klidné povaze většinou přátelský vztah. Díky své velikosti jsou často využíváni jako hlídači, ale lidé si je také pořizují pouze jako společníky.

 

1. Anglický mastif

 

photo: Ron Willbie

Na první místo se zaslouženě dostal anglický mastif, který má hmotnost neuvěřitelných 79–100 kg. Byly objeveny malby ze 7. století, na kterých psi podobní mastifům bojují se lvy. I díky těmto důkazům lze předpokládat, že se v minulosti hojně využívali k ochraně stád před různými predátory. Díky své velikosti a vzhledu budí mastif u mnoha lidí strach a respekt, většinou ovšem není čeho se bát. Svou povahou je totiž anglický mastif nekonfliktní, klidný, oddaný, ale také jemný. Navzdory své velikosti je velice opatrný, když je s dětmi. Anglický mastif dnes nachází místo především jako společník po boku člověka, ale určitě se neztratí ani jako hlídač.

 

Zmíněné hmotnosti psů nejsou nijak svazující, určitě se najdou jedinci, kteří jsou lehčí, ale také těžší, než je uvedeno v článku.

A jak jste na tom se svými drobky vy? Klidně se nám pochlubte, jakou vahou disponují vaši čtyřnozí kamarádi ???

 

Psovesmírné moudro na závěr:

„Když přibere muž, je 'solidnější'. Když přibere žena, je 'tlustá'. Když přibere pes 'je mu to jedno'!“   Egon Lánský, edit Psí Vesmír